Начало FrogNews Човек от ДПС смята, че не може да се иска оставката на Гешев, натиска за експертен кабинет
0

Човек от ДПС смята, че не може да се иска оставката на Гешев, натиска за експертен кабинет

0

Всеки гражданин има право да протестира, да иска оставки. Самите искания обаче не са изчистени, не предлагат решения. Искат се и оставки на неполитически лица, хора от независимата съдебна система. Това каза депутатът от ДПС Хамид Хамид по НТВ. Така той защити главния прокурор Иван Гешев, чията оставка протестиращите искат вече близо 80 дни.

Той /бел. ред. Иван Гешев/ е част от независимата съдебна система, избиран е от прокурори, редно е те да му дадат оценка. Няма как политици да искат оставката на който и да е от съдебната система”, каза той.

ДПС вече провежда консултации с други партии и независими депутати за отстраняване на председателя на парламента, обяви още народният представител. Според Хамид Хамид един от основните мотиви за исканата оставка е, че Цвета Караянчева не е „на висотата на поста си”. „Организацията в НС е плачевна. Ето ви още един повод за оставка”.

“Посланието, което председателят на ДПС направи при откриването на сесията на НС е, че страната върви към хаос. Нужен е спешен диалог”, заяви още Хамид Хамид.

По думите му затова ДПС е поискало две оставки и на двете страни – на Борисов и Радев.

 
Следващите месеци решават съдбата на България за десетки години напред, защото България трябва да се подготви за оперативните програми за следващия програмен период, каза депутатът. Според ДПС след оставките трябва да последва обединение на всички политически сили и определяне на няколко приоритета – един от тях е провеждането на честни избори.

 
Ако президентът Румен Радев се оттегли, функциите му ще поеме вицепрезидентът Илияна Йотова, защото така е по Конституция. Според Хамид Хамид не е важна персоната, а “да бъде наистина държавен глава, не постоянно да напада, да търси конфронтация, да настройва едни граждани срещу други”.

Според ДПС при оставки и от двете страни, експертният антикризисен кабинет, който ще отговаря за провеждането на честни избори, трябва да бъде оглавен от най-голямата партия, а вицепремиерът трябва да е от втората по големина партия. „Нека и двете партии носят отговорност, да не се обвиняват след изборите кой как ги е манипулирал”, каза Хамид.

Източник: FrogNews