Начало FrogNews Цвета Караянчева за уроците на Съединението: Националните цели могат да са над всичко
0

Цвета Караянчева за уроците на Съединението: Националните цели могат да са над всичко

0

Това е един от малкото моменти в нашата история, когато българският народ се явява единен. Това е един от малкото моменти, когато българинът е дръзнал категорично да отхвърли чуждия диктат и да поеме сам в собствените си ръце съдбата на отечеството. От дистанцията на времето ние сме длъжни да прочетем задълбочено поуките и уроците от Съединението. България е успявала винаги тогава, когато е била единна. И днес този акт ни дава ценен урок – как националните цели могат да са над всичко, да ги подкрепят всички без оглед на партийните пристрастия, без политически сметки и лични изгоди.

Това написа във Facebook председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя отправи послание към народа от социалните мрежи по случай Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Думите й по всяка вероятност кореспондират със стремежа на управляващите да реализират проекта си за изменение в конституцията и свикване на Велико народно събрание. ФрогНюз припомня, че през изминалата седмица те успяха да съберат необходимите 120 гласа, за да внесат проекта си за дебат в НС.

Ето и цялото изказване на Караянчева:

“Честит празник, скъпи сънародници!

Днес отбелязваме една бележита дата, която след 135 години продължава да ни вълнува и да ни изпълва с гордост и самочувствие – Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Тя е яркото доказателство, че можем да сме единни, когато защитаваме националните си интереси.

Това е един от малкото моменти в нашата история, когато българският народ се явява единен. Това е един от малкото моменти, когато българинът е дръзнал категорично да отхвърли чуждия диктат и да поеме сам в собствените си ръце съдбата на отечеството.

От дистанцията на времето ние сме длъжни да прочетем задълбочено поуките и уроците от Съединението. България е успявала винаги тогава, когато е била единна. И днес този акт ни дава ценен урок – как националните цели могат да са над всичко, да ги подкрепят всички без оглед на партийните пристрастия, без политически сметки и лични изгоди.

Съединението е дело на целокупния български народ. Един народ, който успя да докаже пред Европа своите морални, военни, политически, национални качества, да защити своето право, своето достойно място в голямото европейско семейство.

Дълбок поклон пред паметта и делото на героите от Съединението! Да живее България!”

Източник: FrogNews