Начало FrogNews Христо Иванов: Имаме рецептурата да се справи с модела ”Пеевски”
0

Христо Иванов: Имаме рецептурата да се справи с модела ”Пеевски”

0

Обединението “Демократична България” има рецептура, идейна и човешка пригодност да се справи с модела “Пеевски”, но големият въпрос е има ли партньори в българската политика за такова действие.

Това обяви съпредседателят на формацията Христо Иванов в интервю за “Свободна Европа”, цитирано от БГНЕС. Иванов каза още, че има притеснения, че не може да се гарантира, че бизнесменът и депутат от ДПС Делян Пеевски ще си отиде заедно Бойко Борисов.

“ГЕРБ сами доведоха до тази ситуация с отказ от реформи и с трупане на зависимости около Борисов. Де факто “Росенец” доказа, че управлението е прехвърлено на едно задкулисие, където е и Маджо, и Пеевски, и всякакви кръгове около Борисов и Доган. Това сваля ГЕРБ от власт”, каза Христо Иванов.

Според Иванов всяка партия трябва да каже как вижда развитието на страната и така да се формира мнозинство след изборите. Той обяви, че “Демократична България” може да доведе на власт единствено управление, което отговаря на техните приоритети, в т.ч. и съдебна реформа. По думите му всяка политическа формация трябва да мине през процес на изясняване на физиономията.

Христо Иванов каза, че при предсрочни избори президентът Румен Радев трябва да гарантира, че служебният кабинет ще свърши само това, което е в правомощията му – да организира изборите. Попитан за заплахата за геополитическата ориентация на страната, той каза, че Бойко Борисов седи на власт, за да строи “Руски поток”. По думите му въпросът за изборите не е във времето, а как ще се стигне до тях, и предсрочните ще покажат, че не може да се продължава по същия начин.

“Ние самоцелно в управление няма да влезем, освен ако не сме сигурни, че страната може да мръдне напред”, каза още Христо Иванов. По думите му са си научили горчивия урок от Реформаторския блок, но като правосъден министър той не е седял в управлението самоцелно.

“Ако искаме да имаме институции, които да се справят с казуси, трябва да се справим с проблема с прокуратурата”, каза още Иванов. Той обяви, че условие за участие в бъдещ кабинет е правосъдна реформа, но и като опозиция ще работи за мнозинство за конституционна реформа.

“Демократична България” може да бъде и ефективна опозиция. Ние изиграхме роля без да сме в парламента”, каза още Иванов. Той каза, че не е разговарял с политическите лидери в последния месец и че няма да го прави по телефона.

Христо Иванов обеща, че обединението ще предложи платформа за ударна модернизация на страната.

Източник: FrogNews