Начало FrogNews Френските служби на крак: Максимална степен на тревога за сигурност след атентата в Ница
0

Френските служби на крак: Максимална степен на тревога за сигурност след атентата в Ница

0

Максимална степен на тревогата за сигурност във Франция след атентата в Ница и опита за нападение в Авиньон. Решението на властите е в сила за всички области в страната.

То идва след днешното нападение в базиликата “Нотр Дам” в Ница, при което загинаха трима души. Една жена бе обезглавена. Опит за атака имаше и във френския град Авиньон, където мъж с нож бе ликвидиран от полицията. Междувременно пред посолството на Франция в град Джеда в Саудитска Арабия охранител на сградата бе нападнат от мъж, който е крещял “Аллах акбар!”. Няма данни инцидентите да са свързани помежду си, но почеркът им е еднакъв.

Атаките са извършени след убийството на френския учител Самюел Пати и избухналия конфликт между Париж и Анкара. Вече дни наред държавните глави на Франция и Париж си разменят остри реплики, след като Еманюел Макрон нарече исляма “религия в криза” по повод убийството на учителя Самюел Пати. Ердоган пък от своя страна посъветва Макрон да потърси психиатрична помощ и призова Близкият Изток да бойкотира френските стоки в магазините.

Мюсюлманската общност по цял свят остро осъди думите на френския държавен глава, а на фона на всичко това френското сатирично издание “Шарли Ебдо” публикува скандала карикатура с Ердоган.

Източник: FrogNews