Начало FrogNews Урсула фон дер Лайен обяви нови постове в Европейската комисия
0

Урсула фон дер Лайен обяви нови постове в Европейската комисия

0

Заместник-председателят на Еврокомисията Валдис Домбровскис ще бъде новият еврокомисар по търговията, а Мерид Макгинес ще бъде новият ирландски комисар, отговарящ за финансовите услуги, съобщи председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Домбровскис, който изпълняваше длъжността комисар по търговията след оставката на Фил Хоган миналия месец, ще се откаже от някои от текущите отговорности в широкото си икономическо портфолио, като постави Макгинес, ветеран член на Европейския парламент, начело на финансовите услуги и финансовата стабилност.

Изборът на Домбровскис, бивш латвийски премиер, поставя отговорността за търговската политика на ЕС в ръцете на един от най-опитните и уважавани служители на Комисията и поддържа търговския портфейл под контрола на дясноцентристката Европейска народна партия – собственото политическо семейство на Фон дер Лайен, съобщи „Политико“, цитирано от БГНЕС.

В кратко изказване Фон дер Лайен заяви, че е интервюирала Макгинес и Андрю Макдауъл, двамата ирландски кандидати за заместник на Хоган.

“След тези интервюта реших да предложа на Съвета и Европейския парламент назначаването на г-жа Макгинес на поста комисар. Тя ще отговаря за финансовите услуги, финансовата стабилност и съюза на капиталовите пазари”, каза фон дер Лайен.

“Заместник-председателят Валдис Домбровскис ще поеме отговорност за търговския портфейл и ще остане представител на Комисията в Еврогрупата заедно с комисаря [Паоло] Джентилони”, каза тя.

Източник: FrogNews