Начало FrogNews Трифон Панчев: Хора в БСП навън говорят против Нинова, но на пленума гласуват в нейна подкрепа
0

Трифон Панчев: Хора в БСП навън говорят против Нинова, но на пленума гласуват в нейна подкрепа

0

Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП и кмет на Дряново Трифон Панчев в предаването “Денят на живо” по Nova News.

“Интересно беше как тези хора отвън казваха, че Корнелия Нинова няма право да води преговорите с ИТН, а вътре в зала гласуваха за удължаването на мандата на групата за преговори, начело на която е Нинова”, добави той.

Според него това е бил един театър, който е целял определени хора да попаднат в медийното полезрение.

По темата за изборните резултати Панчев изтъкна, че БСП в София от 2017 г. е загубила над 100 хиляди гласа.

“БСП от повече от 20 години е в опозиция в София. Трябва и на това равнище да се носи отговорност”, подчерта той. Социалистът определи като грешка подкрепата за Мая Манолова за кмет на столицата през 2019 г., тъй като и тя е взела голяма част от електората на левицата в София.

“Партията се променя и това е съвсем нормално. Хората, които гласуват за нас в момента не са същите като от 90-те години. Трябва се променим в посока, в която да говорим със следващите поколения, а не на тях. Въпросът е в диалога”, каза още членът на ръководството на БСП.

Трифон Панчев коментира подкрепата, която БСП може да даде за съставянето на правителство: “Даваме подкрепата си за правителство срещу конкретни политики, които да бъдат заложени в неговата програма и за които ние сме се борили в продължение на повече от три мандата като опозиция. Ние излязохме с пет червени линии, отвъд които няма как да се съгласим да подкрепим един кабинет. Една от тях е социалната политика, нашата емблема, и преизчисляването на пенсиите. Предложението за увеличение с 12,5% е крайно недостатъчно. Друго нещо е здравеопазването – болниците не трябва да бъдат търговски дружества. Искаме, както е записано в Конституцията, безплатно здравеопазване и лекарствата да са безплатни за деца.”

Панчев изтъкна, че в програмите на БСП и на партиите на промяната има повече допирни точки, отколкото различия и подчерта: “Ние искаме да има правителство, което да промени порочния модел на ГЕРБ. Най-накрая имаме шанс и ние ще положим нужните усилия и ще направим нужните компромиси това да се случи. Но в същото време няма да позволим някой на наш гръб да си прави експерименти и след това ние да носим тази отговорност заедно с тях.”

Източник: FrogNews