Начало FrogNews Татяна Дончева: Илчовски не е единствен. ГЕРБ се бранят като ранено животно
0

Татяна Дончева: Илчовски не е единствен. ГЕРБ се бранят като ранено животно

0

Това заяви пред Българската национална телевизия лидерът на “Движение 21” и част от коалицията на Мая Манолова “Изправи се! Мутри вън!” Татяна Дончева, която е и зам.-председател на отиващото си 45-то Народно събрание. 

Коментарът й идва след скандалите в четвъртък в парламента по време на заседанието на Комисията по ревизията на управлението на Борисов, на който земеделецът Светослав Илчовски заговори за рекет на бизнеса от страна на властта, кюлчета злато и Мата Хари. Връхлетяха в залата депутатите на ГЕРБ, които провалиха изслушването с процедурни врътки. Изслушването продължи на следващия ден, в който армията на Борисов присъстваше в залата и с хаотично вземане на думата пречеше на Илчовски да говори. 

“Опитаха се да парират комисията. Но те не могат вече да запушат информационния поток – когато някой иска да каже нещо, ще го направи през интернет, от друг микрофон. Да, може да има такива “лози”, които да отказват да коментират темата. Може да има медии, върху които правителството на Борисов или бизнесмени близки до него все още имат влияние, за да не правят това тема, да я извадят от обращение. Но това не може да бъде дълго време”, посочи още Дончева. 

“Чувствам се като художник пред изкуствоведи, които ми обясняват какво съм нарисувала. Как така три пъти питате за Илчовски и за разказа му и три пъти бягат от отговора? Не се вписва в онова, което години наред говорят. Не е фолклор, а дивият живот. Да, тези хора, които изглеждат прости, неуки, странни, са част от богатите и приближените на премиера, част от кръга, който формира решенията му, определят държавната политика. Не знам как един социолог, политолог, антрополог и какъвто и да било “лог”, без да знае нищо за състоянието на държавната хазна, направи няколко обобщения”, посочи още Дончева. 

Думите й отново са с повод – преди нея в студиото бяха близкият до властта анализатор Харалан Александров и Първан Симеонов от “Галъп интернешънъл”. 

“Събраните в парламента сили, които условно бяха разделени на такива, свързани с протеста, и на такива, свързани със статуквото, трябваше да сложат началото на ликвидирането на ГЕРБ като политическо явление. Това консолидиране за дълъг период от време е една трудна задача – носещата конструкция на тази промяна трябваше да е втората политическа сила. Естествената база беше тя, но “Има такъв народ” очевидно не е готова да е носеща конструкция”, допълни още Дончева. 

По думите й формацията на Трифонов е “странно образувание” – няма партия, чийто лидер да не общува с депутатите си, да произнася “странни изречения” в интервюто с Петър Волин. 

“Моите впечатления са, че хората които са там, нямат собствена воля, а се ръководят от командите, които получават”, коментира тя.

Дончева заяви още, че резултатите от изборите и ходът, и поведението на този парламент показват, че Борисов не е неуязвим, че има възможности “тази ерозия да продължи и да бъде той изчегъртан”, а финансовата примка около бизнеса ще бъде отхлабена. 

“Смятам, че част от бизнеса ще се ослуша дали да продължи да подпомага Борисов. Смятам, че ВМРО, патриотите и Марешки са в една степен лишени от финансов ресурс. Не е лесно да отидеш два пъти на избори, след като си купувал гласове, използвал си един ресурс и си го изхарчил до край. Вижте Марешки какви разходи направи за два месеца и ще видите, че няма как да го повтори”, коментира Дончева.

Източник: FrogNews