Начало FrogNews С 42-ия контигент приключи участието на български военни в Афганистан
0

С 42-ия контигент приключи участието на български военни в Афганистан

0

Решение за това беше взето на 15 април тази година на извънредно заседание на Министерския съвет, в контекста на решението на съюзниците за постепенното изтегляне от 1 май 2021 г. на контингентите в мисията „Решителна подкрепа“.

То бе прието на извънредната среща на министрите на външните работи и на отбраната на страните-членки на НАТО на 14 април тази година.

В състава на последния контингент са включени до 120 военнослужещи, които изпълняваха задълженията си в Кабул и в база „Летище Баграм“. Основните задачи на контингента бяха свързани с денонощната охрана на част от вътрешния периметър на база „Летище Баграм“, както и с носенето на ежедневни денонощни дежурства в командния и в базовия оперативен център.

Националният елемент осъществяваше непосредственото командване на целия български военен контингент и контролираше стриктното спазване на вътрешния ред и стандартните оперативни процедури при изпълнение на поставените задачи. Наред с това осигуряваше логистичната и комуникационно-информационната поддръжка на контингента.

Национален командир на 42-ия контингент е полковник Павлин Велков от Военно окръжие-София, помощник-национален командир е подполковник Тодор Тодоров от Съвместното командване на силите, а командир на ротата за охрана – майор Милен Проданов от военно формирование 34 840 – Карлово.

Отличиха полковник Тодор Тодоров – национален командир на 41-ия военен контингент в Афганистан

Източник: FrogNews