Начало FrogNews Съдът установил: Един и същи полицай станал свидетел срещу арестувани протестиращи
0

Съдът установил: Един и същи полицай станал свидетел срещу арестувани протестиращи

0

Един и същи полицая станал свидетел срещу арестувани протестиращи на 2-ри септември. Това е установил Софийския районен съд, съобщи адвокат Минчо Спасов пред Иво Божков.

Спасов допълни, че според тези документи един и същи полицай е свидетелствал за различни случаи, разиграли се по едно и също време, но на различни места. Съдът е разпоредил да се извърши проверка за лъжесвидетелстване.

По думите ми тази сутрин е задържана жена, защото ченгетата открили спрей, който тя носела от 5 г. „Вместо да й го вземат, те я арестували за 24 часа. Полицаите  отказал да се идентифицират. Посъветвах я да звъни на 112 и да каже, че двама мъже се опитват да я арестуват. Едва след това те са се представили и са я отвели в Първо РПУ. Вече има адвокат там и се надявам да я пуснат.

От момента на задържането трябва да искате адвокат, да не е от момента на оформяне на документите.  Не трябва да давате обяснения без адвокат. Трябва да запомнят имената на полицейските служители, които се отнасят неправомерно с тях. Можете да поискате личен или служебен адвокат. Имате право на две обаждания и това се записва в специален протокол.

Няма наказани полицаи. Те продължават да не носят  идентификационни номера.  Така полицаите стават невидими и анонимни. Има инструкция на МВР за този номер. Извинението е, че видите ли били с тренировъчните гащеризони. Първата отговорност трябва да носят началниците им. От главата започва всичко. ЕСПЧ осъжда България защото не се извършват разследвания срещу злоупотреби в полицията.

Източник: FrogNews