Начало FrogNews Съдия: При импийчмънт на Радев, няма избори, Йотова става президент
0

Съдия: При импийчмънт на Радев, няма избори, Йотова става президент

0

Ако на ГЕРБ им харесва Илияна Йотова за президент, нека опитат импийчмънт на Румен Радев! Това обясни бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.
Дори да се стигне до импийчмънт, някой си мисли, че ще има нови избори за президент, добави той.

Той обясни, че за да стигне тази процедура до конституционния съд трябват поне 2/3 от гласовете на народните представители.

Според него е невъзможно да се свика Велико народно събрание, тъй като ДПС била системна партия и след като веднъж е обявено, че няма да подкрепят идеята на ГЕРБ, няма да се отметнат от думата си.

Според действащата Конституция обаче разглеждането на проекта на ГЕРБ за нов основен закон ще продължи между 2 и 5 месеца.

„Внесеният проект за нова конституция на ГЕРБ осигурява поне 2 месеца Народното събрание и правителството да действат в някакъв относителен комфорт, ако това, което се случва около тези сгради, е комфортно като обстановка”, коментира проф. Киров.

Той обясни, че от 2 септември до 2 ноември няма да се разглежда внесеният проект, защото така постановява глава 9 от действащата Конституция.

„На 2 ноември би трябвало да започне разглеждането на проекта. Това разглеждане може да продължи 3 месеца. Конституцията определя период от не по-малко от 2 месеца и не повече от 5 месеца, в които трябва да бъде разгледан внесеният проект за конституция”, обясни проф. Киров.

„Подкрепа на проекта за решение за свикване на Велико народно събрание въз основа на стартираната процедура по глава 9, това е кажи речи мисия невъзможна”, смята проф. Киров.

„Целта е правителството да не подава оставка, за да може евентуално да се стигне до март месец догодина за редовните избори. Има юридически техники, с които това би могло да стане. Втората голяма цел на ГЕРБ е да не допусне служебно правителство, назначено от президента”, каза още проф. Киров.

Източник: FrogNews