Начало FrogNews Супер модерен паркинг реши кардинално проблемите на превозвачите на границата с Турция
0

Супер модерен паркинг реши кардинално проблемите на превозвачите на границата с Турция

0

Грандиозният проблем на превозвачите на границата с Турция е кардинално решен. Там вече функционира супер модерен паркинг, построен по всички стандарти на ЕС. Шофьори дори признават, че са приятно изненадани, защото в момента това е най-модерният паркинг на Европа.

Реално с него се слага край на километричните опашки с тирове на ГКПП “Капитан Андреево”. Паркингът вече дава пълна сигурност и всички възможности за лична хигиена на международните шофьори.

Припомняме ви, че преди да бъде построен паркинга, границата беше истински кошмар за наши и чужди шофьори. Камионите стояха с дни, чакайки реда си, като зоната се превърна в своеобразна тоалетна-предпоставка за разпространение на заразни болести. Хората в региона излизаха периодично на протести, страхувайки се да не плъзнат опасни заболявания.  Другият проблем бе, че заради задръстванията станаха поредица от тежки катастрофи, дори с човешки жертви.

Сега нещата стоят по съвсем друг начин. Ето защо:

В зоната на паркинга има безплатен интернет, бани и тоалетни. Изградена е специална секция за камионите с опасен товар и за хладилните камиони.

„Видях доста инциденти, които станаха по време на опашките. Свидетел съм на всичко това. Много хора починаха. Сега за нас стана по-добре, защото можем да почиваме и да се наспиваме”, споделя пред GLAS.bg шофьор на тир.

Колони от тирове, мръсотия и липса на условия за спазване на хигиена във време на пандемия. Такава беше ситуацията на границата ни с Турция до скоро. Тези проблеми вече се решават с първия у нас голям буферен паркинг, който може да поеме потока от камиони.

„От много години превозвачите сме искали да съществува такъв паркинг, защото проблемите на тази граница са хронични. Те са от много дълги години. Не може камионите да висят по 48 часа на самата магистрала, това са големи предпоставки за птп, има много птп-та, които са се случили, дори със загинали шофьори тук на магистралата”, заяви Илиян Филипов, който е собственик на една от големите транспортни фирми у нас – ПИМК.

На входа шофьорите получават пейджър, който ги известява кога ще дойде техният ред за минаване на границата. По този начин не е нужно да стоят в камиона и да тече работното им време.

.

„Тук на чисто можем да се храним, да си пием чая. Отървахме се от мизерията и от дългото чакане на опашката.”, казва друг тираджия, който е от Анталия. 

Новият паркинг се намира на 500 метра от границата с Турция. На входа тировете минават дезинфекция, след което шофьорите получават автоматично ред за опашката, като няма опасност един тираджия да пререди друг международен шофьор.

„Идеята на паркинга е да се избегне проблемът, който е от доста време, да се стопят опашките по границата. Тези хора да могат да изчакат в човешки условия, за да минат към Турция, да няма предпоставки за птп-а и да се изхвърлят отпадъци по магистралата и да се замърсява околната среда.”, твърди управителят на паркинга Васил Димитров.

Освен тираджиите, и превозвачите приветстват новата организация на границата с Турция.

 „Това за първи път се случва в България – да има направен такъв голям паркинг, това е бъдещето, което ще се случи в България”, казва от своя страна друг собственик на голяма транспортна фирма – Петко Ангелов.

„При 20 лева цена на този терминал, доколкото разбрах, е добре за превозвача по простата причина, че ако стоим 20 часа на опашката, ще изгорим повече гориво и другото, което е – шофьорът има работно време, което ще си го спазва, а иначе ще му отиде на опашката. Един ден на шофьора заплата и осигуровки ни струва минимум 70 евро.”, допълва Илиян Филипов. 

Подобен паркинг има от турска страна, като условията за ползване са същите. 

”Такива паркинги трябва да се изградят на всички изходни гранични пунктове, на които шофьорите да могат да си почиват и който е влязъл първи, да излиза първи и така да си продължи.”, споделят мнение превозвачите.

.
.

Източник: FrogNews