Начало FrogNews Столичната община бори мръсния въздух с… прахосмукачки
0

Столичната община бори мръсния въздух с… прахосмукачки

0

Прахосмукачки за улиците се включват в борбата с мръсния въздух в столицата. Това се случва, след като София отново осъмна с критично мръсен въздух. На места гражданските станции отчетоха 10 пъти над нормата. Основните причини са продължаващите източници на замърсяване, липсата на вятър и мъглата. На този фон общината продължава с проверките.

Станциите в “Павлово”, “Надежда” и “Хиподрума” отчетоха концентрация на праховите частици от почти два пъти над допустимата норма.

“Отчетени са замърсявания и на трите автоматични станции през последното денонощие, затова и нашата мобилна станция беше докарана тук в “Красна поляна”, заяви директорът на Дирекция “Климат, енергия и въздух” Теодора Полимерова, предава Bulgaria ON AIR.

Минути след 8 часа мобилната станция отчете моментна стойност от 317 микрограма прахови частици на кубичен метър при норма от 50.

От общината започнаха проверки на основните замърсители. Един от проверените обекти беше строеж в квартал “Надежда”, където беше инспектирано дали строителната техника разнася кал по улиците около строежа.

“При проверката не сме констатирали нарушение на наредбата за управление на отпадъци на територията на Столична община, констатирано е заемане на тротоарно право, за което имат квитанция, че е платено до края на февруари”, каза инж. Николай Кючуков от Столичния инспекторат.

А в борбата с праха по улиците и тротоарите, общината внедрява акумулаторни прахосмукачки. Всяка една от тях може да работи по осем часа и разполага с филтър за да не разнася прах след работа както при машинното и ръчно метене.

“Освен миенето, което всяка година увеличава, ние закупихме и тези иновативни машинки, които са ефективни с цел да прибират остатъчната прах – те са много маневрени и подвижни, защото стават както за тротоари, така и за паркове и междублокови пространства”, обясни зам.-кметът по екологията Десислава Билева.

Според прогнозите на синоптиците се очаква в следващите часове качеството на въздуха да се подобрява.

Източник: FrogNews