Начало FrogNews След протеста в Брестовица: Търсят европейски средства по проект за водоснабдяването
0

След протеста в Брестовица: Търсят европейски средства по проект за водоснабдяването

0

По-рано жители на населеното място протестираха пред сградата на областна администрация заради проблема с манган във водата. Проектът, включващ преасфалтиране на всички улици, е на стойност 31 милиона лева.

Надзорният съвет на ВиК холдинга е отказал финансиране именно заради наличието на асфалтиране, тъй като това не е типична дейност на водния оператор. Проектът отново ще бъде представен за одобрение, а частта за асфалтирането на улиците ще се решава по друг начин.

В случай че бъде отказано европейско финансиране, което е на 80% безвъзмездно, ВиК холдингът е готов да стане гарант пред търговска банка, от която ВиК Пловдив да вземе кредит, за да реализира проекта.

Ако е заем обаче, това ще е за сметка на цените на водата за потребителите. Иванов каза, че до края на септември ще има категорично решение как ще се финансира подмяната на водопровода и изграждането на канал и пречиствателна станция.

До тогава положението с водоснабдяването остава непроменено. “За съжаление, водата е каквато е. ВиК ще продължат да взимат проби”, обобщи Иван Иванов от ВиК холдинга. Той добави, че е отправено запитване до КЕВР дали може да се направи търговска отстъпка за хората, които не получават вода. Отговор се очаква.

“Вецът над Брестовица, заради некачествено изпълнение, също създава предпоставка подпочвените води да се замърсят, сезирани са институциите и собственикът”, каза още Иванов.

Междувременно хората от Брестовица се събират тази вечер и ще решават дали да продължат с протестните си действия. Те се заканиха, че ще заведат искове срещу ВиК за това, че са плащали водата на цените на питейната, а реално тя не е годна за пиене. 

Източник: FrogNews