Начало FrogNews След НОЩ, закриват и Ваксинационният щаб
0

След НОЩ, закриват и Ваксинационният щаб

0

Националният оперативен щаб отговаряше за изпълнението на Националния план за ваксинация. Негов председател бе  проф. Красимир Гигов. Целите и задачите на щаба бяха за логистика, приемане, получаване, съхраняване и разпределение на ваксините, както и прецизиране на броя на хората за имунизация. Щабът трябваше да отговаря и за осигуряването на специалисти и финансови средства.

Припомняме, че на 15 април бившият премиер Бойко Борисов разформирова Националния оперативен щаб, който го консултираше за борбата с COVID-19, без да посочи причините за това решение.

Веднага след това здравният министър на Борисов Костадин Ангелов определи закриването на щаба като логично решение и го мотивира с факта, че правителството е в оставка, а следващото е в правото си да създаде нов орган за управление на кризата. Самият Борисов отхвърли като критиките, че решението му за закриване на НОЩ е реваншизъм.

Щабът бе създаден през пролетта на миналата година със заповед на премиера, когато започна пандемията от коронавируса с цел да организира и координира действията на властите срещу разпространението на заразата.

Веднага след като НОЩ беше разпуснат, решението срещна остри реакции и критики, че пандемията и здравето на нацията остават без контрол. След три дни Борисов възстанови Националния оперативен щаб за противодействие на пандемията.

Източник: FrogNews