Начало FrogNews Септември 2020 г. засега е по-смъртоносен на пътя от септември 2019-а
0

Септември 2020 г. засега е по-смъртоносен на пътя от септември 2019-а

0

”Карайте отговорно!” днес не е клише, а тревожен призив, който Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) отправя към всички на пътя! Поводът е стряскащата статистика на МВР, според която само за първите 7 дни на септември са станали 141 пътно-транспортни произшествия, в които са загинали 16 души, а 168 са били ранени.

Това е увеличение спрямо същия период на 2019-а, като особено ужасяващо е това, че загубилите живота си за 7 дни, са с 9 повече!

Фактите подсказват, че ако тенденцията от първата седмица на септември се запази, месецът може да влезе в най-мрачните статистики. Увеличаването на трафика след отпадането на основните ограничения заради COVID-19 и нуждата и желанието за пътувания без съмнение допринасят за възникването на повече инциденти. Но сред факторите са още поведението на някои водачи, които подценяват ситуацията, надценявайки възможностите си, както и проблемите с пътната инфраструктура.

Още през април ЕЦТП алармира, че въпреки намаляването на трафика заради COVID-19, се наблюдава тенденция за увеличаване на тежките инциденти с жертви и ранени. Тогава посочихме няколко причини за това, включително желанието за освобождаване на стреса чрез изява на пътя. И апелирахме за повече превенция.
Сега ЕЦТП призовава за засилен контрол по пътищата, особено с оглед началото на учебната година, както и за спешен мониторинг на пътната мрежа в България. Оценката на риска по отношение на инфраструктурата е фактор, който ще провокира позитивна промяна, резултатът от която ще са намаляване броят на пътно-транспортните произшествия, на загиналите и на ранените.

Източник: FrogNews