Начало FrogNews Само във Фрог: Шуробаджанащина в Берковица. Цяла фамилия от общинската софра контролира новооткрит дневен център
0

Само във Фрог: Шуробаджанащина в Берковица. Цяла фамилия от общинската софра контролира новооткрит дневен център

0

Новооткрит дневен център за деца и младежи с увреждания в град Берковица дава пореден повод за съмнение за злоупотреба с европейски средства и облагане на определен кръг от хора. За това разказаха пред FrogNews жители на града. Според източниците ни приближени до общината лица са били назначени в управата на центъра и на практика ще контролират сами себе си.

Веднага след сформиране на центъра е бил проведен конкурс за назначаване на ръководство. Източниците ни алармират обаче, че той е бил проформа.Според информацията, с която разполагаме, директор на центъра става Валентин Христов – бивш полицай, близък до кмета на града – Димитрана Каменова. Кметицата е от партия ГЕРБ. Това е вторият мандат на Каменова. Тя бе градоначалник на Берковица в периода 2011-2015 г. 

Валентин Христов е единственият допуснат до събеседване от общо трима кандидати. Според информацията на нашите източници, останалите двама са били с подходящо образование.

.

Снимка: Списък на допуснатите до събеседване кандидати /документ/

Дъщерята на Христов също работи в общината и е секретар на Каменова. Била е назначена да бъде счетоводител на проекта, твърдят берковчани.

Съпругата на Валентин Христов също е част от общинската администрация. Тя е била назначена за ръководител на проекта. Иначе казано – сама да координира служебно съпруга си. 

Тъстът на Валентин – Георги, който е бивш свещеник, пък е общински съветник от ГЕРБ. Източниците ни твърдят, че той и Каменова са имали пререкания в миналото, които дори са стигнали до съд. По.късно обаче човекът сам се натъкмил в листата на ГЕРБ.

.
Снимка: Списък на общинските съветници. Източник: Община Берковица

“Няма свян този човек. Няма морал. Той политически винаги се нагажда на печелившата страна. Зет му работеше като полицай. После се устрои в общинската администрация. В новия си мандат тази кметица го праща за директор на центъра”, посочват нашите източници.

“Цялата фамилия е на общинската софра. Каква идилистична семейственост в общинската администрация”, твърдят беркончани.

Всичко е създадено с помощта на Оперативна програма, която “Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., съфинансиран от ЕС. Проектът е на стойност над 887 хиляди лева, като по-голямата част от тях идват от фонд от Брюксел.

.
Снимка: Проект по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г.

.

Снимка: Снимка: Информационна система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България 2020 г.

Целият град знае за случващото се, но хората се страхуват да говорят публично за нередностите, споделят берковчани.

“Общината има с какво да ме притисне. Винаги има как. Има хора много по-зависими и от мен. В най-бедните общини основният работодател е именно местната управа – общинска болница, детска градина, училище… Всичко. Общината винаги ще намери начин да потърси отговорност. Затова хората се притесняват и то с основание. Като загубиш работата си, губиш всичко. С тази пандемия не може и в чужбина толкова лесно да се иде”, разказва нашият източник.

За повсеместния страх алармираха и други хора, които обаче отказаха да застанат с лицата си и да разкрият нередностите.

ФрогНюз припомня, че подобни случаи има и от други малки населени места в България. Преди седмица наши източници от Силистра разказаха за тоталния мафиотски модел, наложен от управляващите в Силистра. Според сигнала до нас в града “коли и беси” областният координатор на ГЕРБ Тодор Тодоров. Повече за случая може да прочетете тук. 

Ако разполагате с информация за злоупотреби, не се колебайте да сигнализирате на email: info@frognews.bg

Джесика Вълчева

Източник: FrogNews