Начало FrogNews Руснаците, разследвани за шпионаж, трябва да напуснат България до събота следобед
0

Руснаците, разследвани за шпионаж, трябва да напуснат България до събота следобед

0

До 15:30 ч. в събота двамата руски дипломати, обвинени в шпионаж, трябва да напуснат България. Дипломатическата нотата, с която те са обявени за нежелани у нас персони, е получена още вчера в руското посолство. От там твърдят, че доказателства за шпионаж няма. За по-малко от година България обяви за персона нон грата шестима руски граждани.

Прокуратурата потвърди, че двамата дипломати са зам.-търговските аташета на Москва в София – Сергей Николашин и Вадим Биков. Те са използвали наши източници, за да събират информация за модернизацията на армията ни, съобщава бТВ.

„Аз още преди няколко години предупредих президента Путин, тогава Медведев беше в България, че на територията на България такива неща не допускаме. Нашите служби са добри, прокуратурата е много стриктна в това отношение и всеки, който опита да шпионства, съответно по надлежния ред, който е много добре описан в международните отношения, Външно министерство за това влезе в ролята си го правим“, коментира премиерът Бойко Борисов.

От посолството на Москва у нас казаха, че не са им предоставили доказателства за тези обвинения. “Със съжаление сме принудени да констатираме, че безоснователното изгонване на двамата руски дипломати не отговаря на традиционно конструктивния характер на двустранните отношения. Руската страна си запазва право за ответни реципрочни мерки”, казват още от там.

Държавният глава Румен Радев обяви, че защитата на националната ни сигурност е абсолютен приоритет и трябва да има ясна информация в какво се състои този шпионски скандал. „Върховенството на националния интерес и защитата на националната сигурност са абсолютен приоритет и тук не може да има никакъв компромис. И аз се надявам и службите, и прокуратурата да са събрали необходимите и достатъчно обективни доказателства, за да минимизират и дипломатическите последствия, защото винаги има и такива“, коментира Радев.

Източник: FrogNews