Начало FrogNews Русия заплаши с огледални мерки след изгонените руски дипломати
0

Русия заплаши с огледални мерки след изгонените руски дипломати

0

Назрява дипломатически скандал между София и Москва, след като България обяви двама руски дипломати за персона non-grata. Представителството на Кремъл у нас заяви, че подобен ход ще навреди на двустранните отношения между двете държави.

Това стана ясно от позиция на руското посолство във Facebook.

Русия обяви, че запазва правото си на реципрочни огледални действия.

Позицията идва само два дни, след като стана ясно, че двама служители на Търговското представителство са обявени за персона non-grata чрез вербална нота, връчена от външното ни министерство на т.г. Пълномощният министър на Посолството на Русия в София.

Българската прокуратурата съобщи, че двамата руски дипломати са събирали информация за модернизацията на българската армия и поддръжката на старата техника, като за целта са предоставяли “финансови облаги” на български граждани. Според руска страна обаче доказателства за това не са били представени.

По време на своята поредна инспекция с джипа премиерът Борисов коментира скандала, като нееднозначно заяви: Путин е бил предупреден, че подобни на територията на България такива неща не се допускат.

“Нашите служби са добри, прокуратурата е много стриктна в това отношение и всеки, който се опитва да шпионства, съответно по надлежния ред, който е много добре описан в международните отношения и външно министерство затова влезе в ролята си, го правим. За да действа така ДАНС и прокуратурата, има достатъчно информация”, посочи Борисов.

Източник: FrogNews