Начало FrogNews Русе протестира. Иска чист въздух и оставки
0

Русе протестира. Иска чист въздух и оставки

0

Протест за чист въздух се организира тази вечер на централния площад в Русе, пред сградата на Съдебната палата. Протестиращите носят маски и транспаранти с надписи – ”Мръсният въздух ни убива!”, ”Спасете Русе!”, ”Ще се борим за чист въздух!”, ”Искаме да дишаме!”. Русенци настояват и за оставката на министъра на околната среда и водите Емил Димитров, заради отношението му към проблема с мръсния въздух в Русе.

Хора, които живеят в различни части на града се оплакват, че продължават да усещат почти всеки ден миризма на бакелит и други органични съединения.

Участниците в недоволството поискаха предприятията да спрат да замърсяват въздуха в града. Те заявиха, че е нужна мобилната станция за органични замърсители, строг контрол от Регионалната инспекция по околната среда и водите, недопускане на нови мръсни производства.

“Сигналите не спират. Градът е залят с най-различни вещества и от двете индустриални зони – и от изток, и от запад. От Регионалната инспекция по околната среда и водите трябва да си свършат работата и да настояват пред министъра за мобилна станция за органични замърсители, която да докаже в съда, че в Русе се изпускат вещества, вредни за здравето”, обясни Владислава Гарвалова – един от организаторите на протеста, съобщава БТА.

Според Михаил Михов – участник в недоволството, обгазяванията не спират вече осем години.

“Спори се постоянно дали вредните вещества във въздуха са в нормите, или не, но е факт, че гражданите се чувстват като в газова камера. Това е много неприятно чувство, което създава дискомфорт и оказва влияние върху качеството на живот”, заяви Михов.

Източник: FrogNews