Начало FrogNews Родното мюфтийство за ”Шарли Ебдо”: Сатанинско списание. Осъди карикатурата на Ердоган
0

Родното мюфтийство за ”Шарли Ебдо”: Сатанинско списание. Осъди карикатурата на Ердоган

0

С остра осъдителна декларация излязоха от Главното мюфтийство у нас. Повод е последната карикатура в сатиричното издание “Шарли Ебдо”, която осмива турският държавен глава Реджеп Ердоган. От мюфтийството нарекоха списанието “сатанинско”, а творбата – дебелоочие.

Тя идва на фона на все по-задълбочаващия се конфликт между Турция и Франция по линията на ислямофобията и антисемитизма. Повод за острите реплики между Париж и Анкара са думи на френския държавен глава по повод убийството на учителя Самюел Пати, който нарече исляма “религия в криза”. Напрежението между двете държави доведе и до нападение в Ница, където бяха убити трима души, а други ранени. Извършителят крещял “Аллах акбар”. По-късно същият ден опит за нападение имаше и в град Авиньон.

Ето и цялата позиция на българското мюфтийство:

Осъдителна декларация относно последните публикации в списание “Шарли Ебдо”

Корицата на последният брой на списание Шарли Ебдо удари дъното на безсрамието, дебелоочието, вулгарността и на не зачитането на човешките права и достойнство с този дързък опит на провокация. Свидетели сме на всичко това благодарение на окуражителните постъпки на президента Макрон, който е тръгнал по стъпките на неофашисткия начин на водене на политика и реторика.

Остро порицаваме това сатанинско списание, което антагонизира нашия свят и пречист пратеник Мухаммед (с.а.с). Мюсюлманско изповедание в България заявява своята категорична позиция против всяка проява на посегателство на религията, нейните светини и човешкото достойнствo.

След оскверняването на пратеника Мухаммед (с.а.с) с публикуваните карикатури, този път списание Шарли Ебдо e взел на прицел и президента на Република Турция господин Реджеп Таййип Ердоган. Мюсюлманско изповедание в Република България остро осъжда този отвратителен опит за разпространение на расизъм и омраза. Така наречените карикатури са гнусни и лишени от чувство за човешко благоприличие и хуманизъм. Това е гавра с личността и достойнството на хората.

Мюсюлманско изповедание още веднъж подчертава, че свободата на словото и на печата трябва да бъдат в рамките на човешката етика и отговорност, да не погазва правата и свободите и да не накърнява другите. Ние следва да сме чувствителни към темите, които остро погазват личността, защото това е в основата на толерантността и доброто съжителство между различните в едно общество.

Източник: FrogNews