Начало FrogNews Радан Кънев: Подмятане на лафове през медиите не е диалог
0

Радан Кънев: Подмятане на лафове през медиите не е диалог

0

Имаше много ясен отговор на коментарите за платените публикации в международните издания. Това е унизително за българската политика – да си представи някои, че издания като ”Le Monde”, ”Шпигел” и др. се финансират по този начин показва абсолютно скъсване с реалността. Това, че можеш да плащаш на жълти медии в България, не значи че медийният пейзаж е такъв навсякъде.

Това заяви пред bTV евродепутатът Радан Кънев.

Той коментира и предстоящия дебат за върховенството на закона у нас, който ще се проведе в Брюксел в началото на октомври.

“Има огромна полза от протестите в България. Има еволюция на съзнанието сред всички колеги в парламента. Има съществена еволюция в позицията на Европейската народна партия. Неочаквано голяма част от случващото се у нас достигна до Брюксел”, посочи Кънев.

Не остана безразличен и по въпроса с институционалната криза и задочния остър конфликт между “Дондуков 1” и “Дондуков 2”.

“Подмятане на лафове през медиите не е диалог. Трябва да излезем от една много тежка институционална и политическа криза за да започнем да решаваме другите проблеми – икономическите, здравните, кризата в съдебната система. Говоренето няма да свали общественото напрежение. Изходът е един и той е очевиден – минава през оставка на правителството. Диалог е необходим, защото трябва да има ясни приоритети пред служебния кабинет – да е ясно каква програма ще се следва, по какъв начин тези значителни финансови средства, които ще бъдат отпуснати от Европа, ще бъдат инвестирани, а не усвоени”, посочи още Кънев.

По думите му напълно възможно е Брюксел да ореже солидно парче от парите, предвидени за България. Припомняме, че Европа направи безкомпромисна и сериозна заявка, че ще обвърже фондовете с върховенство на закона.

“Очакват ни три ключови дебата – за кризата в България, за новия общоевропейски механизъм за върховенството на закона и връзката на фондовете с корупцията и правосъдието. Това е напълно свързано от наша гледна точка и ще даде отговор на един въпрос – как институциите в Европа ще гарантират върховенство на закона на цялата си територия. Трябва да важат едни и същи достатъчно строги правила, свързани със санкции при злоупотреба с власт”, посочи още Кънев.

Източник: FrogNews