Начало FrogNews Първи нови зам.-министри в министерствата – в здравното, културното и социалното
0

Първи нови зам.-министри в министерствата – в здравното, културното и социалното

0

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров ще има трима заместници, които комбинират богат опит в системата и в политиката. От тях най-близо до пандемията е д-р Тома Томов, който е началник на COVID отделението в “Александровска”, инфекционист, асистент в катедра по инфекциозни болести към МУ-София.

Общото между другите двама заместници е, че и двамата са колеги на Кацаров от 38-ото Народно събрание, където бяха депутати от ОДС. Д-р Александър Златанов ще бъде ценен с опита си като директор на две регионални здравни инспекции – в София-област и в Перник, както и на Центъра за спешна медицинска помощ в София. Д-р Димитър Петров пък беше и управител, и подуправител на НЗОК, откъдето почти неизменно си тръгва заради несъгласие с водената от министерството политика.

Кацаров обяви своя избор на страницата на Центъра за защита на правата в здравеопазването, чийто шеф е до влизането си в МЗ, тъй като сайтът на министерството все още е на вълна стария министър проф. Костадин Ангелов.

На сайта на социалното министерство също се появиха нови заместник-министри. В политическия кабинет на Гълъб Донев има едно име от стария екип – Лазар Лазаров, който рядко се разделя с този пост независимо кой е министър. Другите две имена са Иван Кръстев и Надя Клисурска. Надя Клисурска е сред най-активните критици на социалната политика на предишните управляващи. Беше депутат от БСП и в това си качество неведнъж е заемала позиция срещу решения на мнозинството, включително и защитавани от Лазаров.

Външният министър Светлан Стоев ще има двама заместници. Зам.-министър на външните работи ще бъде Калин Анастасов, който отговаряше във Външно за последните три гласувания в чужбина. До април Анастасов бе главен секретар на МВнР, а веднага след изборите стана посланик в Армения. Вторият зам.министър в МВнР ще бъде дългогодишният дипломат от кариерата Василий Такев, който последно бе ръководител на генералната дирекция “Двустранни отношения” в министерството.

Проф. Велислав Минеков също обяви своите заместници. С ресор сценични изкуства в екипа му влиза проф. Борислава Танева, изявен пианист, преподавател в музикалната академия и организатор на музикални събития. Проф. Танева е сестра на бившия министър на просветата Тодор Танев. Другият заместник ще бъде Весела Кондакова, изпълнителен директор на Българската музикална асоциация. Третият зам.-министър е историкът доц. Пламен Славов, депутат от БСП.

Източник: FrogNews