Начало FrogNews Путин приема президентските избори в Беларус за честни
0

Путин приема президентските избори в Беларус за честни

0

Русия признава президентските избори в Беларус за легитимни, а Александър Лукашенко – за победител във вота. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за държавния телевизионен канал „Русия 1“.

Бюрото по демократичните институции и правата на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа не прие поканата на беларуските власти да участва като наблюдател на изборите, припомни Путин и попита:

“Защо не дойдоха? Това веднага ни навежда на мисълта, че са имали предварително подготвена позиция за резултатите от изборите. Някой може да се съмнява в резултатите, но аз имам всички основания да се съмнявам, че тези, които се съмняват са абсолютно честни“.

Владимир Путин, цитиран от БНР добави, че Русия признава президентските избори в Беларус за легитимни: “Ние изхождаме от това, че изборите се състояха. Ние – веднага направих това – признахме тяхната легитимност. И, както знаете, поздравих Александър Григориевич Лукашенко за победата на тези избори“.

Официалните резултати от изборите сочат победа на Александър Лукашенко с 80% подкрепа срещу около 10 на сто за основния кандидат на опозицията Светлана Тихановская.

Източник: FrogNews