Начало FrogNews Путин обеща на Вучич приемлива цена на газа
0

Путин обеща на Вучич приемлива цена на газа

0

След срещата Вучич съобщи, че страната му ще продължи да купува руски газ за 270 долара за 1000 кубически метра през следващите 6 месеца – доста след изтичането на двустранния договор в края на годината. “Зная, че някои въпроси особено ви безпокоят. Мисля, че ще се договорим”, е казал Путин на Вучич, допълва БНР.

Сръбският президент е отбелязал, че първоначалното предложение от Русия за следващия им газов договор – за 780 долара на 1000 кубически метра – е непосилно за страната му. Според ТАСС миналата седмица Вучич е предложил Сърбия да купи по 3 милиарда кубически метра газ годишно от Русия през следващото десетилетие.

Междувременно Вучич успя да договори с руския президент Путин още половин година Сърбия да плаща, колкото плаща в момента  по 270 долара за 1000 кубически метра газ – далеч под борсовите цени на синьото гориво.

Свръхизгодни за Белград щели да бъдат условията и по готвения нов дългосрочен договор за доставка на руски газ:
“И след тези шест зимни, най-тежки, най-скъпи месеци, когато цената на борсата е над 1000 долара, а за нас е 270 долара, цената за Сърбия ще продължи да бъде извънредна, а и ще получаваме по-големи количества”, заяви Вучич.

Източник: FrogNews