Начало FrogNews Проф. Слатински сигнализира за ”отвратителния начин, по който се управлява Военна академия”
0

Проф. Слатински сигнализира за ”отвратителния начин, по който се управлява Военна академия”

0

Вижте целия коментар на проф. Слатински във Фейсбук:

Много се извинявам, че използвам Фейсбук за личен въпрос, но винаги съм смятал, че гласността е най-надеждното защитно средство. Не си падам по задкулисните интриги.
Нека всичко е на масата и всеки да може да си каже какво мисли и защо така мисли.

От отговорни служители на Министерството на отбраната и на Военна академия с молба да не им споменавам имената от страх да не бъдат наказани (особено тези от ВА, където има огромен страх от волунтаристични и своеволни дисциплинарни репресии),
аз знам, че във връзка с моето пенсиониране министърът на отбраната е подписал заповед, с която съм отличéн с почетен знак “За принос към Министерството на отбраната”.

Оттогава минаха няколко седмици. Официално никой не ме е уведомил, на някакво събиране със състава на ВА началникът на ВА е смотолевил през стиснати зъби нещо от този род и нищо друго.

На сайта на Военна академия, където се поместват най-банални и традиционни поздравителни адреси по различни поводи на избрани служители от ВА и напоителни интервюта на определени персони, близки до ръководството на ВА, няма и дума за тази висока ведомствена награда, която получава професор от ВА, нищо, че удостояването с нея не се случва често и би била събитие от голямо значение за ВА.

Аз питам – ако съм удостоен с този почетен знак на министъра на отбраната (а с него преди мен са награждавани някои видни личности и знакови за България имена),
защо наградата се крие от мен и не ми се дава, защо не съм информиран официално за нея, защо с нея не се гордее ВА и защо за нея не могат да научат преподавателите и административните служители от ВА?!

Колко подобни награди досега е получила ВА, че да се пази такова мълчание за нея и да има такава оглушителна тишина?

Веднага бързам да кажа следното, за да не бъда разбран погрешно:
Аз се интересувам дали наистина (както съм информиран неофициално и тихо, да не чуе началника!)
министърът на отбраната ме е удостоил с въпросната висока награда,
но не за да я получа.
Повтарям – не за да я получа!!

Отказвал съм, когато съм бил сондиран, дори държавни награди, като съм заявявал, че има по-достойни хора от мен и че няма да дойда на връчвнето, защото не споделям това раздаване на награди на килограм, което ги обезценява, а и България е в такова насипно състояние, последна по всички позитивни и първа по всички негативни критерии и параметри в ЕС, че едва ли има и няколко души, които могат да бъдат наградени за високи заслуги към нея.

Интересувам се за почетния знак, не за да го получа, а за да го върна официално на министъра на отбраната с четири мои собствени, изстрадани, нараняващи ме и никого другиго неангажиращи аргумента, пряко породени от личното ми виждане:

– за отвратителния според моите принципи и разбирания начин, по който през последните години се управлява Военна академия;
– за бруталното изхвърляне буквално като мръсни котета на мои колеги, които много повече от мен заслужават този почетен знак;
– за поставянето на учебния процес и качеството на преподаването на обидно заден план от ръководството на ВА като управленски приоритет и като основание за кариерно развитие на кадрите;
– за формалното, нямо съзерцание, граничещо с формално осъществяване на правомощията и отговорностите на МО към ВА и с почти пълното безразличие от МО към ставащото и неставащото във ВА.

Николай Слатински”

Източник: FrogNews