Начало FrogNews Проф. Сербезова препоръча да се обръща внимание на реакциите на собствения организъм при ваксиниране с „АстраЗенека“
0

Проф. Сербезова препоръча да се обръща внимание на реакциите на собствения организъм при ваксиниране с „АстраЗенека“

0

Това коментира по bTV председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова, след като стана ясно, че е възможно да има връзка между образуването на съсиреци и ваксината.

„Трябва да са бдителни, да следят за болка, тежест. За реакции, които се свързват с нежелани такива, които в момента се определят като по-рискови като въпросната тромбоза. Това може да са дори умора и главоболие, т.е. да се докладва всяка промяна след имунизирането“, обясни тя, като уточни, че особено трябва да внимават жени, които пушат и са имали предишни събития, свързани с тромбоза.

Според проф. Сербезова е възможно това да се включи като риск в листовката.

„Един от комитетите към ЕМА се очаква да даде повече информация за рисковите фактори“, добави тя.

Според нея е много важно да има координация между институциите и информираност на хората за имунизацията.

Тя добави, че като страна в ЕС, България дава най-малко информация за нежеланите реакции, затова някои страни като Великобритания и Германия имат препоръки, различни от нашите за ваксината на „АстраЗенека“. Там ваксината се поставя с повишено внимание на жени под 30-годишна възраст.

Проф. Асена Сербезова коментира и недостига на лекарства. Тя заяви, че в момента не се наблюдава подобен, освен че има липса на едро на конкретен препарат от перорални антикоагуланти, но той може да е заменен с друга марка от лекарствата за разреждане на кръвта. Има продукт с който да се замести, каза още тя.

След като съдът оправда по обвинението за всяване на паника, Сербезова нарече случая ограничаване на основни права – „право на информация, и то чувствителна, свързана със здравето.“

„Според някои международни конвенции е допустимо е с цел да се привлече внимание към дадена важна тема да се изкаже такова подозрение, дори да се преувеличи. Аз в случая не го направих, а само казах свои предположения, че ще има липса на лекарства. Радвам се, че днес се обръща повече внимание на тази тема“, добави тя.

Източник: FrogNews