Начало FrogNews Проф. Радостина Александрова: Коронавирусът продължава да бъде стабилен
0

Проф. Радостина Александрова: Коронавирусът продължава да бъде стабилен

0

Проф. Радостина Александрова

Вирусът продължава да бъде стабилен, анализирани са геномите на поне 90 000 вируса, изолирани в цял свят. Вирусът наистина го има и не трябва да го подценавяме.

Това каза пред БНТ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Въпреки малките различия, е станало ясно, че има поне шест варианта на този вирус като към момента няма данни някой от тях да представлява по-сериозна опасност или по-голям риск за общественото здраве.

Анализирани са поне 12 000 мутации. Добрата новина е, че една от тези мутации е много широко разпространена. Възникнала е в началото на годината. Изолирана е за първи път в Китай и Германия. Предполага се, че тя може да се окаже “ахилесовата пета” на вируса, защото може да се използва като мишена при създаване на ваксина.

Вижда се, че страните от едни и същи райони показват една и съща картина на разпространението и това, което е станало ясно през последните месеци е, че хората с нашите гени сме участник във взаимодействието с вируса. Установени са четири гена, които допринасят за по-тежкото протичане на инфекцията. Това вероятно е и една от причините за това млади хора, без придружаващи заболявания да попадат в тежко състояние в болница.

Станало е ясно, че при COVID-19 се създава имунитет. Знае се, че той не е особенно дълготраен при коронавирусите.

Източник: FrogNews