Начало FrogNews Проф. П. Стоянович с похвално слово за Фердинанд: Националните катастрофи са левичарска измишльотина
0

Проф. П. Стоянович с похвално слово за Фердинанд: Националните катастрофи са левичарска измишльотина

0

Проф. Петър Стоянович

Националните катастрофи са една много интересна левичарска измишльотина, която започва по някакъв начин да оправдава сриването на монархизма. До 1918 трябва да ви кажа, че това не е познато понятие. В последствие то се измисли отново по време на комунистическия режим . Това заяви историкът Петър Стоянович, министър на културата в кабинета ”Орешарски”.

Цялото европеизиране на България от средата на 90-те години до началото на войните, 25 години , директно и индиректно е дело на княз, по-късно цар Фердинанд Това е човекът който представлява мотора. Разбира се, той не е зидар, за да може две ръце да подреди Китайската стена, но това е човек който от външната политика, през войската, през сферите на духовността извежда България на европейския път“, каза още той пред bTV.

Българският елит се е нуждаел от жертвен агнец след войните…. Дали характерът на цар Фердинанд е бил симпатичен или не? Това е смешно. Да не би Стамболов да е симпатичен. Извинявайте много… Бил прекалено надменен. Княз Александър като беше ненадменен и беше народно момче… Какво стана? Замина с един кораб към Русия и го натириха като пастир. Не по този начин трябва да се подхожда към историята, обясни историкът.

„Начинът, по който трябва да се подхожда е със знание , непредубедено. Моля накрая да отделим доброто и лошото, това не е трудно. Две трети от хората, които се изброяват на т.нар. заря-проверки имат поне два-три, а някои и по повече смъртни грехове, напълно сравними с тези на държавния глава“, каза още Стоянович.

Източник: FrogNews