Начало FrogNews Проф. Пантев: Когато един държавник се колебае, измъчван от хамлетовски въпроси, обикновено се проваля
0

Проф. Пантев: Когато един държавник се колебае, измъчван от хамлетовски въпроси, обикновено се проваля

0

Проф. Андрей Пантев Източник: БГНЕС

Всичко позитивно е постигнато не с диктаторска, но с твърда ръка. Когато един държавен, политически и дори партиен деец се колебае, измъчван от хамлетовски въпроси, обикновено се проваля. Затова и интелектуалците на стават за политика – те гледат многопластово и многовариантно на решенията.

Това сподели пред БНР историкът проф. Андрей Пантев.

„Знаменитите личности с положителен знак в нашата и световната история не са ангели. В тяхното поведение и наследство има и негативни страни. Не трябва да крием техните минуси, но когато плюсовете преобладават, се отнасяме с почит и преклонение.“

По повод 109-годишнината от раждането на Тодор Живков историкът отбеляза, че не го е виждал на живо, но той е реален факт и фактор в новата ни история.

„Той беше аплодиран възторжено от интелектуалци, художници, работници. И в крайна сметка умря като щастливец. Не можеш да промениш историята със сваляне на портрети.“

“Ако човечеството се учеше от уроците на историята, не трябваше да има тирания, неравенство, бедност, насилие, диктатури и разочарование”, допълни проф. Пантев.

„И все пак от миналото нещо позитивно остава. Политиката не е шмекерлък, не е тарикатлък. Политиката се прави с достойнство, с компромис, с равновесие.“, каза още професорът.

Източник: FrogNews