Начало FrogNews Проф. Огнян Герджиков: Премиерът не е Господ
0

Проф. Огнян Герджиков: Премиерът не е Господ

0

„Дали можете да очаквате да засадите дърво и след 5 дена то да даде плодове? Това направиха парламента с промените в Изборния кодекс. Много голяма язва е това в българското законодателство. Имаме калпаво законодателство. Гоним инвеститори заради законодателна некадърност.“

Професорът не изключи възможността промените в Изборния кодекс да предизвикат хаос на изборите. Според него държави като Бутан, Индонезия и Венецуела разчитат на машинното гласуване: „Защо го правим като светът като цяло се отказва от машинното гласуване? Щом се отказват значи има проблеми с него“.

Според него следващото служебно правителство ще се справи с изборите, но трябва да се изчака, за да се види предложенията на президента Румен Радев.

„Не е изключено да влезем в турбуленция и тежка политическа криза каквато не сме изпитвали досега“, прогнозира проф. Герджиков. Служебният министър-председател трябва да бъде равно отдалечен от политическите партии по думите му: „Най-важното е един премиер да има нужните хора за министри и съветници. Той може да не е толкова силен, но съветниците и министрите му да са. Предполагам, че ще бъде юрист“.

Според него работата на настоящото Народно събрание ще бъде запомнена с не много добрия тон: „Има парламенти, в които се бият, но трябва ли да взимаме пример от тях?“

Срокът на служебното правителство може да бъде по-дълъг, защото ще управлява докато се състави редовен кабинет. Ако последното не се случи, той прогнозира: „Това е политическа криза. Не е конституционна, но това не я прави по-красива“.

По думите му липсва коалиционна култура: „Ние сме млада демокрация“.

Източник: FrogNews