Начало FrogNews Проф. Николай Витанов с три сценария за разпространението на коронавируса
0

Проф. Николай Витанов с три сценария за разпространението на коронавируса

0

Не се прецаквайте, прецакайте вируса. Засега не се налага въвеждане на по-строги правила. Септември не се очакват такива събития, които да налагат въвеждане на по-строги мерки. Преди края на юли казах 4 сценария, с най-вероятен този, при който ще надхвърлим 16 000. Това каза проф. Николай Витанов по БТВ.

В момента сме 15 750. Малко ще ги прескочим. Три сценария за септември. Най-лош-нещата продължават както досега-който не спазва мерките, продължава да не ги спазва. Числото ще стигне 25 000 в края на септември и над 800 починали. Това не е най-вероятен сценарии, но трябва да се готвим, за да си вържем гащите. Най-хубавия сценарии де са спазват мерките от всички-при нещо ще надхвърлим 20 000 в края на септември.

Най-реалистично е, че някои хора ще започнат да спазват частично мерките. Числото, които излиза е около 21 700. Очаквам в края на септември да има 20 000 и 21 700.  Това значи 5 500 и 5 700 случая нови до края на септември.

За Гърция пътуваха здрави хора, нямаше много положителни тестове-20-30. Процента ще се увеличи, защото сега няма да се тестват здравите хора, които пътуваха за Гърция. Процентите не дават информация, защото тестовете не се правят на случаен принцип.

От октомври може за има промяна. Повече контакти-по-голяма вероятност за разпространение на заразата. МОН са взели компромисен вариант за присъствено обучение. Това може да издържи до началото на традиционната грипна ваканция.

Източник: FrogNews