Начало FrogNews Проучване: Борисов с едва 20% доверие. 50% от гражданите подкрепят протеста
0

Проучване: Борисов с едва 20% доверие. 50% от гражданите подкрепят протеста

0

Социологическо проучване от последната седмица показва сериозен спад в доверието към Бойко Борисов и висок процент на хората, които подкрепят антиправителствените демонстрации. Изследването на ”Спектър Рисърч” е проведено в периода 11-18 август.

Ако изборите бяха сега

Висока избирателна активност ще има при евентуален вот. Близо 53% от гражданите заявявах желанието си да гласуват. Онези, които категорично са отказали да отидат до урните, са едва 19.10%. Нерешителните са малко под 30%.

Шарен парламент продължава да се очертава. Партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” продължава да се задържа като трета политическа сила. ГЕРБ и БСП са съответно на първо и второ място с 26.1% и 18.9% от общественото доверие.

Междувременно малко под 40% подкрепят исканията за оставка на кабинета. Категорично против демонстрациите са 18.10%, като колебаещите се граждани, които “по-скоро не подкрепят” исканията за оставка за 22%, показват още данните от изследването.

Висок е процентът на гражданите, които подкрепят изцяло демонстрациите в страната. Близо 41% от анкетираните са заявили, че застават зад гражданското недоволство, като малко под 19% са се обявили против протестите.

Политическата фигура, която се ползва с най-голямо доверие сред гражданите за момента е президентът Румен Радев. Той е подкрепен от 50.1%. След него са Слави Трифонов и Мая Манолова, като на четвърто място е премиерът Борисов с еддва 20% доверие. Веднага след него е Христо Иванов от “Демократична България”, който е с 19.8%.

Изследването е проведено при пряко интервю сред 1012 души.

Източник: FrogNews