Начало FrogNews Протест на превозвачи и земеделци на ГКПП „Илинден“, искат отварянето на пункта
0

Протест на превозвачи и земеделци на ГКПП „Илинден“, искат отварянето на пункта

0

Протест на превозвачите и земеделци на ГКПП „Илинден“. Хората искат отварянето на пункта в посока Гърция. Полицаи са направили кордон към границата, така че протестиращите не могат да стигнат до Гърция, за да попитат защо пункта е затворен.

Бизнесът е категоричен, че затварянето на пункта „Илинден – Ексохи“ не е с цел ограничаване на заразата от коронавирус, тъй като шофьорите на камиони стоят в кабините и се връщат за няколко часа.

„Нарушен е принципа на  Европа за свободно движение на стоки и това. През „Кулата“ движението на товарните автомобили не е ограничено. Всички, тръгнали за Гърция, те така или иначе пристига с разлика 150 км в едната посока в повече.  Нека политиците да кажат защо затварят пункта. Или да работят всички, или да затворят всички. Отговорът е много неприятен. Всеки ден 20 години пътувам”, коментираха предприемачи.

С решение на гръцките власти пунктът беше затворен за всички превозни средства на 22 юли. Срокът за тежкотоварни автомобили беше до 3 август, след което беше удължаван два пъти – до 15 и до 31 август.

Камионите от района на Гоце Делчев, Доспат, Пазарджик и Смолян, както и тези от района на Драма и Кавала, са принудени да преминават през „Кулата – Промахон“, което ги натоварва с разстояние и чакане.

Източник: FrogNews