Начало FrogNews Прокуратурата заклейми Христо Иванов – поругавал независимостта и престижа й
0

Прокуратурата заклейми Христо Иванов – поругавал независимостта и престижа й

0

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) излезе с декларация, в която изразява тревога от ”продължаващите злонамерени атаки срещу Прокуратурата на Република България (ПРБ), опитите за грубо посегателство върху независимостта и доброто име на българските магистрати, нарушаването на върховенството на закона, принципа за разделението на властите и опитите за политически натиск.”

Членовете на ВСС твърдят, че поводите за декларацията са две:

Публикация от 08.07.2020 г. с автор Борис Митов и видеоматериал с изявление на Христо Иванов, председател на ПП „Движение Да България“ от 03.08.2020 г., публикуван на сайта на Обединение „Демократична България“.

В проведена дискусия главният прокурор Иван Гешев е обърнал внимание, че ПРБ и прокурори са подложени на сериозен натиск, във връзка с повдигнати обвинения на множество лица, които българските журналисти и граждани наричат „олигарси“, на действащ министър и заместник-министър от квотата на управляващата партия, съобщава novini.bg.

„Наше задължение, като хора, които представляват тези магистрати, е да застанем зад тях. Ние трябва да продължим да защитаваме всеки български прокурор и следовател, който е подложен на политически атаки. Безпрецедентно за държава от Европейския съюз е съдебната власт да е подложена на политическа атака от политическа партия“, посочва той.

Източник: FrogNews