Начало FrogNews Полицейски шеф на неудобни въпроси за протеста: Не мога да кажа, но други са виновни
0

Полицейски шеф на неудобни въпроси за протеста: Не мога да кажа, но други са виновни

0

Зам.-шефът на СДВР Антон Златанов отклони всички неудобни въпроси по БТВ за действията на полицията на протестите с едно изречение: Не мога да кажа!

Не можа да каже защо директорът на столичната полиция и негов пряк началник  се закани да разруши палатковия лагер на Орлов мост и защо се закани да не допуска повече никога блокиране на кръстовището. Не можа също така да отговори, защо не е потърсена отговорност от жената, която се вряза в протестиращите на кръстовището пред Румънското посолство. Не успя да даде логичен отговор защо при разпознаването на хората, атакували белия автомобил, уличените са били без връзки на обувките, а другите хора с връзки. Не стана ясно и защо униформените са отишли с час закъснение след скандала на „Ситняково“. Не можа да обясни също така защо при предходните блокирания е имело полация пред Румънското посолство, а на 40-тия ден от протестите  – не. Въобще отказа да коментира дали полицаи работят за охранителната фирма “Делта гард” – нямал време да гледа какво се пуска в интернет мрежата…

Не можа да каже дали полицаите пред МС са чули преди това, че се обявява от трибуната на протеста как ще се блокира кръстовището пред румънското посолство. Не знаеше дали в редиците на МВР има полицаи, които работят  като охранители, каквато информация, придружена с много снимки, се появи в социалните мрежи.  Нямаше и ясно обяснение за това защо на конференцията на ГЕРБ се стигна до побой на хора и атака срещу журналисти.

„Според мен палатковият лагер на Орлов мост не е законен. Има и други мотиви да стои. Ако се подаде заявление в Общината, той ще бъде законен. Считам, че за да се развали лагера, полицията трябва да използва прекомерна сила, която не съответства на извършеното нарушение. Не мога да коментирам по-вишестоящи. Политически решения не коментирам. Няма да коментирам оперативно-разузнавателни мероприятия. От трима задържани, двама са разпознати. Не могат да бъдат задържани всички. Като полицай няма да коментирам поведението на жената. Никой не пита защо само тази кола е останала в кръстовището. Всички коли правят обратен завой. Явно провокация има и от двете страни“, уточни той.

В същото време обясни как полицаите били много толерантни. Антон Златанов не съзря и не призна за нито една грешка на полицията при опазване на обществения реди.

Полицай Златанов, какъв е този феномен – винаги вие да сте прави и винаги други да са виновни?! Отстрани нещата изглеждат точно обратното. И това го виждат стотици хиляди българи. Наистина ли желанието да се слугува доминира дори пред чувството за достонство и справедливост?

Фрог нюз

Източник: FrogNews