Начало FrogNews Политолог: ГЕРБ ще излезе с алтернативна провокация на „хвърлената ръкавица“ от Радев към Борисов
0

Политолог: ГЕРБ ще излезе с алтернативна провокация на „хвърлената ръкавица“ от Радев към Борисов

0

Вчера настоящият президент предизвика бившия премиер да защити честта на ГЕРБ, кандидатирайки се за държавен глава.

„Липсата на кандидати за президент от основните политически партии издава несериозно отношение към президентската институция и не е добро послание към избирателите“, смята той.

По думите му няма предизвестени победители преди изборите за държавен глава: „Трудно е да се прогнозира, защото не знаем кои ще са участниците“.

„Президентската интрига може да захлупи интригата на парламентарните избори, която е не по-малко важна“, коментира още политологът и обясни:

„Винаги е по-интересно да се говори за персони, отколкото за политики и програми“.

Той определи такъв превес на интригата за президентските избори като грешка, защото ситуацията предполага сериозен разговор между политическите сили за решение на поне три големи проблема на обществото – COVID вълната и слабата ваксинация, цените на тока и инфлацията, която изяжда доходите на българите в навечерието на зимния сезон:

„Това са все проблеми, които не могат да бъдат решени от служебно правителство, а от управление, което предварително да каже как си представя решението на проблемите, така че да има по-малко изненади в следизборната конфигурация“.

Борис Попиванов коментира начинът, по който ГЕРБ и ДПС влизат в кампанията за парламентарните избори:

„Влизат със самочувствие. ГЕРБ са окрилени от шанса да претендират отново за властта. ДПС изостави своята линия против ГЕРБ и се върна към подкрепа. Те отново изглеждат като блок, който би могъл да послужи за основа на бъдещо управление, което би могло да мобилизира техните опоненти. Появата на „Продължаваме промяната“ е израз на несъгласието в обществото с връщането на ГЕРБ във властта“.

Според него ако ПП не се беше появила, победата на ГЕРБ изглеждаше много по-вероятна, отколкото сега.

Източник: FrogNews