Начало FrogNews Политически сметки: ГЕРБ започна консултациите с партиите за свикване на ВНС
0

Политически сметки: ГЕРБ започна консултациите с партиите за свикване на ВНС

0

Управляващите започнаха разговорите с партиите в парламента за предложения проект за промени в Конституцията. Трима представители на ГЕРБ – Цвета Караянчева, Даниела Дариткова и Менда Стоянова ще се опитат да убедят депутатите да подкрепят проекта. 120 гласа са нужни, за да може той да влезе да обсъждане в НС. До този момент управляващите имат 95.

Нужни са още 25.

Въпросът кой ще “удари рамо” на управляващите остава без ясен отговор.

Припомняме, че промените в Конституцията включват премахване на институцията на Велико народно събрание, предоставяне на законодателна инициатива на прокуратурата, намаляване броя на депутатите наполовина и отнемане на последната дума на президента, когато става дума за назначаване на така наречените “трима големи” в съдебната власт – председателите на върховните съдилища ВКС и ВАС, и главния прокурор.

Днес разговорите ще започнат с коалиционните партньори. Ще дойдат първо представители на ВМРО, после – на НФСБ, а накрая – и независими депутати, шестима от които – от “Атака”.

ВМРО и ОП обаче ще участват по отделно в консултациите. Не се изключва възможността те да държат на свои искания, което ще се окаже препъникамък за управляващите.

БСП категорично заявиха още в началото, че няма да участват в подобни разговори.

Мълчанието на ДПС бе посочено като обичайно. До този момент не е ясно каква е тяхната позиция по темата. Те не коментират и протестите в страната.

Срещата на ГЕРБ с “Воля”, която има 12 народни представители, ще е на 2 септември. Енигма остава решението на партията на Веселин Марешки, който през няколко дни обяви напълно противоположни позиции.

Източник: FrogNews