Начало FrogNews Петър Витанов: Много е тъжно, че ГЕРБ не иска да чуе това, което ни казва Европа
0

Петър Витанов: Много е тъжно, че ГЕРБ не иска да чуе това, което ни казва Европа

0

Докладът предизвика различни интерпретации. Безсмислено е да си прехвърляме дали той има порицание или хвалебствия. Много е тъжно, че ГЕРБ не иска да види това, което ни казва Европа. Това каза евродепутатът от БСП Петър Витанов по БТВ.

Изданието „Политико“ дава ниска оценка в доклада за България, дефицити по отношение на медиите, проблеми във всички четири компонента. Знаете ли колко пъти се споменава опасения и притеснения-18 пъти, след Полша сме. Много проблеми има. Самият доклад е проблем-тъжа картина и тежки констатации. Те се лепят на България и на българското общество.

Днес престои гласуването на резолюцията за България в комисията ЛИБЕ. Тя ще бъде изключително критична. Разработена е от всички политически семейства. Чух, че  резолюции се базира на доноси, но това е абсолютна лъжа.

Европейските институции не работят по доноси.  Докладът на ЕК е превантивен. Няма корекционен механизъм. Проблемите в отчетността на съдебната власт да очевидни. Защо реформите на ГЕРБ не намират възприятие в колегите от Брюксел.

Тежка констатация е, че остава два механизма да мониторинг за България. А ГЕРБ повтаряше, че единият механизъм – този за сътрудничество и проверка,  е свален.

Източник: FrogNews