Начало FrogNews Петима катерачи загинаха под връх Елбрус
0

Петима катерачи загинаха под връх Елбрус

0

Групата от 19 души подала сигнал за помощ в пет следобед на височина 5400 метра, на слизане от връх Елбрус, чиято височина е 5642 метра. Катерачите, съпровождани от четирима професионални водачи, били застигнати от снежна буря. Жена от групата тръгнала обратно по-рано с един от водачите след тежко падане. Тя починала при спускането. Катерач от другата част от групата пък бил със счупен крак.

“Нашите спасители откриха живи, свалиха и предадоха на парамедиците 14 души, въпреки лошото време, температури около минус 20 градуса и пориви на вятъра над 60 метра в секунда. За нещастие, открихме петима мъртви”, заяви регионалният ръководител от Министерството на извънредните ситуации Михаил Надежин.

Загиналите са четири жени на възраст от 32 до 40 години и мъж на 39 години. 11 от 14-те спасени са в болница. Двама от тях са в реанимация.

Смята се, че изкачването на Елбрус не е с висока степен на техническа трудност. Въпреки това всяка година десетки катерачи загиват в опит да покорят кавказкия първенец.

Източник: FrogNews