Начало FrogNews Пеканов: Планът дава значим ресурс. Забавянето беше оправдано
0

Пеканов: Планът дава значим ресурс. Забавянето беше оправдано

0

“Това е значим ресурс и смятам, че защитихме за България тези 12.9 млрд. въпреки безпрецедентната политическа ситуация и от части тежкото наследство в някои сектори, изключително проблематични за България, в които от години се изискват реформи и в които ние в много кратък срок трябваше да намерим тежки решения”, обясни Пеканов. 

Парите за бизнеса пък ще бъдат разделени на две части – едните ще са под формата на грантове за фирмите, а другите – като финансови инструменти. Според Пеканов този подход трябва да се внедри в страната ни, за да има възвращаемост.

“Програмата за икономическа трансформация е най-голямото перо в плана – 1.2 млрд. лева. И тук трябваше да търсим баланс. Чухме, че той трябва да е повече в посока безвъзмездна подкрепа за бизнесите, която ще е в размер на 840 милиона лева. Остатъкът – 360 милиона лева, ще е под формата на финансови инструменти”, коментира още Пеканов пред bTV. По думите му тъкмо за такъв подход апелират европейските институции.

Вицепремиерът заяви, че е наясно с недоволството на бизнеса, но балансът е труден. 

Пеканов коментира още датата за закриването на въглищните централи. Днес стана ясно, че 2038 г. е най-ранната дата за преминаването към зелена енергетика, а това дойде след мащабния протест на миньорите под прозорците на Министерския съвет вчера. Двете страни обаче се разбраха, че съкратените работници ще бъдат прибрани под крилото на ново държавно предприятие. 

“Датата е индикативна и може да е 2040 г. Трябва да чуем притесненията на хората в региона, да се погрижим, че за тях ще има препитание, когато излизането от въглищната енергия се случи. С фиксирането на индикативна дата можем да планираме правилно”, обясни още Пеканов. 

Източник: FrogNews