Начало FrogNews Основателя на „Уикилийкс“ във финална съдебна битка със САЩ
0

Основателя на „Уикилийкс“ във финална съдебна битка със САЩ

0

Започна последната фаза от съдебната битка на основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж срещу екстрадирането му в Съединените щати. Там го очаква присъда до 175 години затвор по обвинения в шпионаж. Делото се гледа в Лондонски съд.

49-годишният Асандж пропусна последните явявания в съда, заради разклатеното му здраве. По време на изслушванията, които се очаква да продължат четири седмици, ще бъдат представени обвиненията на американското министерство на правосъдието, че Асандж е опитал да наеме хакери за да получи достъп до строго секретна правителствена информация, съобщава БНР.

Съдебен състав в Съединените щати по-рано привлече под отговорност Асандж по 18 обвинения, 17 от които по американския Закон за шпионаж. Те се отнасят до заговор за получаване, притежание и разкриване на тайни дипломатически и военни документи. 

Адвокатите на Асандж се оплакаха, че не са получили достатъчно време за проучване на новите американски обвинения. Те твърдят, че делото срещу Асандж е политически мотивирано и че публикуваните от „Уикилийкс“ документи са доказателство за военни престъпления и погазване на човешките права.

Асандж бе арестуван преди 16 месеца, след като 7 години се укриваше в посолството на Еквадор в Лондон. В момента той излежава 50-седмична присъда за нарушаване на условията по пускането му под гаранция през 2012 година от британските власти. Междувременно Швеция се отказа от искането за екстрадиране на Асандж по обвинения в изнасилване заради давност. 

Източник: FrogNews