Начало FrogNews Омбудсманът: Има нарушаване на права на протестиращи при арестите им
0

Омбудсманът: Има нарушаване на права на протестиращи при арестите им

0

Има нарушаване на правата на протестиращи при арестуването им. Правото на адвокатска защита при някои от тях не е спазено. Пред министърът на вътрешните работи е поставен въпросът за нашивките и знаци, които са носили униформени по време на протеста на 2 септември. Министърът ме увери, че ще бъде направена бърза проверка на поставените от мен случаи и въпроси.

Това обяви пред БНТ омбудсманът Диана Ковачева, която коментира и актуалната политическа обстановка и протестите на граждани, които продължават вече 64 дни.

Тя заяви, че следи недоволството, но поясни, че наблюдава от гледна точка на това да няма насилие спрямо протестиращите и да не се прекрачва границата. “Омбудсманът е медиатор в посока исканията на гражданите, но когато става въпрос за политически искания не смятам, че мястото на омбудсмана е там”, коментира тя.

Ковачева увери, че е поставила въпросите на граждани, които тя е получила, към министъра на образованието и настойчиво очаква от него отговорите. Основните въпроси са свързани с организацията на учебния процес; с опазване здравето на учениците, но и на учителите; и не на последно място с дигиталното изключване.

“Ще имат ли всички деца достъп до дигитално образование, до таблети и устройства.

Тревожни са тези данни, защото има семейства с деца, в които родителите са безработни. Ако имате две деца, трябва да осигурите две или повече устройства. Представете си, че и родителят остане да работи от вкъщи”, коментира омбудсманът.

Опитът показва, че феноменът на дигиталната бедност и дигитално изключване е факт, заяви тя. И трябва да бъдат търсени начини да се преодолее това. Факт е, че е въпрос на пари, но все пак правото на образование е основно право.

“Все още няма публичен анализ на това, което се случи миналата година, т.е. какви са дефицитите на електронното обучение. Оценките са положителни, защото това спаси учебната година, но въпросът е дали всички деца успяха да се включат”, посочи омбудсманът.

Източник: FrogNews