Начало FrogNews Няма замърсяване на въздуха след пожара в ”Свилоза”
0

Няма замърсяване на въздуха след пожара в ”Свилоза”

0

Химическото предприятие “Свилоза” в Свищов Източник: БГНЕС

Експерти от екоинспекцията следят качеството на атмосферния въздух в Свищов след получения тази сутрин сигнал за пожар на площадката за дървесина на свищовското предприятие ”Свилоза”. Към момента в Свищов няма данни за влошаване на качеството на въздуха след пожара тази сутрин, съобщиха от РИОСВ-Велико Търново.

Данните се получават от автоматичната станция за контрол качеството на атмосферния въздух в града. Резултатите от мониторинга в сутрешните часове не показват превишения на нормите на измерваните показатели- озон, серен диоксид, азотен диоксид, азотен оксид, сероводород и серовъглерод.

След близо осем часа борба с огнената стихия в предприятието “Свилоза” – Свищов, пожарът в склад за суха дървесина е локализиран и се контролира, каза за БТА комисар Красимир Кръстев, директор на Регионалната дирекция “ПБЗН -Велико Търново”.

По думите му над 50 огнеборци от Свищов, Велико Търново, Горна Оряховица, Павликени, ведомствената пожарна на предприятието, са успели да потушат пламъците и да направят видима просека между 800 квадратни метра от склада за сух дървен материал, където е възникнал пожарът, и останалите два декара от площта му.

Така по-голямата част от склада и дървесината е спасена, но в близост има и други складове за дървен материал, което усложнява ситуацията, посочи Кръстев.

Огънят възникна около 8.00 сутринта. Към 15.00 часа е притихнал, но следобед температурата на въздуха е около 35 градуса, в района има вятър, идващ от река Дунав, което създава допълнителен риск пламъците отново да се активизират, затова наблюдението и контролът ще продължат и в следващите дни, защото при такова количество запалена суха дървесина ще се образува над два метра жар, която ще тлее с дни, подчерта Кръстев и уточни, че пострадали хора няма.

Източник: FrogNews