Начало FrogNews НС реши с още 75 млн. лв. да се попълнят финансовите дупки в болници
0

НС реши с още 75 млн. лв. да се попълнят финансовите дупки в болници

0

Парламентът прие на първо четене актуализацията на бюджета на Здравната каса. С изменението се дава възможност до 75 млн. лева да бъдат разплатени на болниците за стари задължения за 2015 г. и 2016 г.

С актуализацията се създава правна възможност неразплатени дейности за болнична медицинска помощ, извън утвърдените месечни стойности за минали периоди, да бъдат изплащани при неусвояване на средства по бюджета на Здравната каса за тази година.

От ДПС обявиха, че ще подкрепят предложението, но запитаха управляващите защо точно сега се решили да го направят.

“Дали причината е в множеството съдебни дела, които лечебните заведения заведоха? Или заради неистовото желание да се харесате на хората, които протестират, да се борите за любовта на съсловието. Това е вероятно да е истинската причина”, каза д-р Нигяр Джафер, цитирана от Дарик.

По думите й днешното решение е опит по извънсъдебен път да се постигне споразумение и да се избегне плащането на съдебни разноски.

“Парите за здравноосигуряване са за това да се плащат медицински дейности, а не съдебни дела”, отсече Джафер и бе категорична, че лимитите трябва да отпаднат.

Проф. Георги Михайлов от БСП също заподозря, че това се прави, само за да се намали напрежението и че не е навременно държавническо решение. Според него тези 75 млн. няма да отидат за болниците, а към кредиторите, защото задълженията на болниците са големи.

Лъчезар Иванов от ГЕРБ не се съгласи, че това е политика на парче и посочи, че с това изменение ще бъдат покрити почти половината от задълженията към болниците, които не са разплатени. Калин Поповски от “Обединени патриоти” определи предложението като “глътка въздух за болниците”.

Източник: FrogNews