Начало FrogNews Новият президент на Интерпол – генерал от ОАЕ, обвиняван за мъчения
0

Новият президент на Интерпол – генерал от ОАЕ, обвиняван за мъчения

0

Постът е до голяма степен почетен, тъй като истинският шеф на организацията е нейният генерален секретар. Правозащитни организации и европейски депутати обаче се противопоставиха на кандидатурата на Ар Раиси. Според тях тя накърнява имиджа на международната полицейска организация.

Президентът на Интерпол има мандат от 4 години, извършва тази работа на доброволна основа, без заплащане и запазва длъжността, която заема в родната си страна.

Генерален секретар на Интерпол е Юрген Сток, който бе избран на този пост през 2019 г. с мандат за пет години и който сега се грижи за текущите дела.

През октомври 2020 г. неправителствени организации, сред които и “Хюман райтс уоч”, изразиха безпокойство от евентуалното избиране на генерала от ОАЕ начело на Интерпол. Тогава те го определиха като представител на “апарата по сигурността, който систематично взима на прицел мирната опозиция”.

Паралелно с това няколко жалби за мъчения, срещу Ар Раиси бяха депозирани в последните месеци във Франция, където е седалището на Интерпол, както и в Турция, страната, в която сега се провежда Общото събрание на организацията.

В една от жалбите неправителствената организация Център за човешки права на Залива обвинява генерала в мъчения и варварство срещу опозиционера Ахмед Мансур, държан от 2017 г. в килия с размери 4 метра на 2 метра без дюшек и без защита срещу студа, без достъп до лекар, без хигиена, без вода и тоалетна.

Източник: FrogNews