Начало FrogNews Нобелът за физика отиде при учени, изследвали черните дупки
0

Нобелът за физика отиде при учени, изследвали черните дупки

0

Нобеловата награда за физика отиде при учени, изследвали черните дупки. Призът за “най-тъмните тайни на вселената”, както обяви при връчването му генералният директор на Шведската академия, отиде при Роджър Пенроуз, Райнхард Генцел и Андреа Гец.

Пенроуз е награден заради откритието си, че формирането на черните дупки е ясно потвърждаване на теорията на относителността на Алберт Айнщайн. Ученият е намерил математически методи, с които да се изследва теорията.

“Десет години след смъртта на Айнщайн, през 1965 г., Пенроуз е доказал, че черните дупки могат действително да се образуват и че “в сърцето си крият сингулярност, където всички познати закони на природата спират да действат”, обясняват от Нобеловия комитет.

Роджър Пенроуз е учен от Оксфордския университет. Той ще получи половината награда.

Другата част ще бъде споделена между Райнхард Генцел и Андреа Гец.

Райнхард Генцел е учен от Института “Макс Планк” и Калифорнийския университет. Ганц пък е част от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Двамата са открили, че невидим и изключително тежък обект ръководи орбитата на звездите в центъра на галактиката ни. Засега единственото обяснение е “свръхмасивна черна дупка”. И двамата са ръководили екипи от астрономи, изследвали регион в центъра на Млечния път, наречен Стрелец А*, и картографирали движенията на звездите в него. Те са предоставили най-солидните доказателства за теорията си до този момент.

С обявяване на нобеловата награда по физиология и медицина започна седмицата на Нобел. Призът отиде при Харви Дж. Олтър, Майкъл Хотън и Чарлс М. Райс за откриването на вируса на хепатит C.

Източник: FrogNews