Начало FrogNews /на живо/ Ден 60: Съединените са на площада. Искат свобода
0

/на живо/ Ден 60: Съединените са на площада. Искат свобода

0

60-тият пореден протестен ден днес съвпада с един от най-светлите празници в българската история – Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Гражданите продължават да настояват за оставката на кабинета “Борисов” и на главния прокурор Иван Гешев.

Хронологията на днешния протест ще проследим на живо. 

13.00 ч.

Със символичен протест срещу Веселин Марешки започва днешният 60-ти ден от началото на избухналото гражданско недоволство. Шофьори спряха колите си на обект на лидера на “Воля” в Пловдив и заредиха гориво на минимална цена.

Протестът е провокиран от подкрепата за проектоконституцията на ГЕРБ и признанието на Веселин Марешки, че е подписал документа без да го е чел. Новината за това пък дойде след поредица от непоследователни позиции по темата.

“Това е един символичен акт срещу човека, който продаде българската конституция. Искаме да му помогнем, тъй като разбрахме, че е на загуба от плажа “Камабум” и затова символично дойдохме тук – да заредим за 13 ст., за да може поне от бензиностанциите да е на печалба”, обясни един от протестиращите.

Междувременно – Борисов все по-упорито избягва публичните си появи. Той пропусна и откриването на столичното метро преди малко повече от седмица. В сряда пък (2 септември, когато в столицата се проведе един от най-мащабните протести в страната за последните няколко години) правителството проведе заседанието си онлайн, а премиерът обяви поредното раздаване на пари през Facebook. Вчера Борисов отново се включи на живо от джипа си, а днес пък честити Съединението с пост в социалните мрежи.

Вчера стана ясно, че се организира Велико народно въстание II. То ще се проведе на 10 септември.

Ето и едни от важните събития през изминалата седмица: 

Датата 2 септември бе паметна за страната ни. Мащабен протест се проведе на пл. “Независимост” на старта на новия парламентарен сезон. Докато течаха изказванията на депутатите, които вече ще са от трибуната на бившия, но ремонтиран Партиен дом, навън десетки хиляди скандираха “Оставка!”. Стигна се и до ексцесии. При сблъсъците с полицията пострадаха както граждани, така и униформени. Има и много задържани протестиращи, като мерките им се разглеждаха днес в Софийския градски съд, пред чиято сграда имаше протест. 

Хронологията на Великото народно въстание може да видите тук. 

По време на националния митинг пострада сина на бизнесмена Мариан Колев – собственик на фирмата за детски играчки “Хиполенд”, който по-късно същия ден излезе с публична позиция и застана зад протестите. Ден по-късно в офиса на компанията бяха изпратени три институции на проверка – НАП, Агенция “Митници” и Икономическа полиция. Последва незабавна и доста силна обществена реакция, като впоследствие проверката бе спряна. Повече за нея може да видите тук. 

Преди около два дни пък стана ясно още, че ГЕРБ са успели да съберат необходимите подписи, за да внесат проекта си за изменения в Конституцията за дебат в Народното събрание. Това е станало с подкрепата на партия “Воля”, която няколко пъти мени позицията си по темата. Според последното изказване на Веселин Марешки политическата формация нямаше да вземе участие в събирането на подписи. По-късно същия ден обаче стана ясно, че това не е съвсем така. Разбра се още, че по време на заседанието на МС на 2 септември е било взето решение плаж “Кабакум” да бъде отдаден на концесия. Обектът попада в ръцете на бивш депутат от “Воля”.

А иначе гореща остава обстановката не само в столицата, но и в цялата страна. Протестиращи излизат по улиците на няколко областни града. Основните им искания са за оставката на кабинета и на главния прокурор Иван Гешев.

Напрегнато бе в седмицата, в която от управляващите проведоха националната си конференция. По време на събитието в София Тех Парк се стигна до сблъсъци. Имаше насилие и над журналисти. По време на конференцията премиерът Борисов заяви, че ще разговаря с коалиционните си партньори в лицето на ОП и ще предложи варианти. Сред тях е и правителството да изкара мандата си без Борисов. Ден по-късно обаче стана ясно, че подобен сценарий не стои на масата на коалицията.

Премиерът заяви, че управляващите ще поискат “рестарт” на държавата и заявиха, че ще стартират дебати за свикване на Велико народно събрание и конституционни промени. Идеята на кабинета бе определена като опит за отклоняване на общественото внимание и ход за печелене на време.

ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

Източник: FrogNews