Начало FrogNews /на живо/ Ден 57: Ревът на недоволните срещу непукизмът на виновните
0

/на живо/ Ден 57: Ревът на недоволните срещу непукизмът на виновните

0

С невиждана ярост се разгарят протестите срещу кабинета “Борисов 3” през последните два дни. След вчерашното Велико народно въстание и ескалацията на напрежението, демонстрациите днес започнаха още от сутринта. Тази вечер също се очаква хиляди да се стекат под прозорците на властта.

Хронологията на събитията следим на живо.

19.00 ч.

Продължава недоволството под прозорците на властта и днес. Само час преди обявеното официално начало на днешните протести срещу властат, в района на “Триъгълника на властта” вече се стичат десетки хора.

По информация на източници на ФрогНюз полицията спира и проверява групи от по наколко човека, които се разхождат свободно в сърцето на столицата.

.

Кратко обобщение на вчерашните събития

Горещ беше вчерашния ден. Хиляди още от сутринта се събраха в района на “Триъгълника на властта”, за да посрещнат депутатите в началото на новия политически сезон. Вчера се проведе първото заседание след лятната ваканция. За тази дата бе обявено и Великото народно въстание.

Хиляди хора от цялата страна извикаха “Оставка!”, докато депутатите откриха заседанието си в новата зала в ремонтирания бивш Партиен дом, където вече ще се приемат важните за държавата решения. Още в сутрешните часове на вчерашния ден се стигна до ескалации, след като системно бяха правени опити да се пробие полицейския кордон около сградата на парламента. Граждани замеряха униформените с бутилки и павета. Полицията пък пръска със сълзотворен и газ и лютив спрей.

В по-късните часове на вчерашния ден протестите отново получиха тласък. Стигна се и до нови сблъсъци, като протестиращи хвърляха самоделни взривни устройства. Полицията също употреби агресия, която според демонстранти и анализатори е била напълно нереципрочен отговор на протестиращите. Има десетки ранени, като сред тях и служители на реда. Има и много арестувани. При ескалацията на напрежението в обедните часове на вчерашния ден имаше и припаднал човек.

Бяха премахнати и трите палаткови лагера, които блокираха движението в три ключови точки в столицата.

Хронологията на вчерашните демонстрации може да проследите тук.

Днес протестите продължиха отново с подобен заряд, като с жива верига протестиращите блокираха движението в района на “Триъгълника на властта”. Днес също припадна един от протестиращите. Жена е била обгазена на жълтите павета.

А иначе гореща остава обстановката не само в столицата, но и в цялата страна. Протестиращи излизат по улиците на няколко областни града. Основните им искания са за оставката на кабинета и на главния прокурор Иван Гешев.

Напрегнато бе в седмицата, в която от управляващите проведоха националната си конференция. По време на събитието в София Тех Парк се стигна до сблъсъци. Имаше насилие и над журналисти.

По време на конференцията премиерът Борисов заяви, че ще разговаря с коалиционните си партньори в лицето на ОП и ще предложи варианти. Сред тях е и правителството да изкара мандата си без Борисов. Ден по-късно обаче стана ясно, че подобен сценарий не стои на масата на коалицията.

Премиерът заяви, че управляващите ще поискат “рестарт” на държавата и заявиха, че ще стартират дебати за свикване на Велико народно събрание и конституционни промени. Идеята на кабинета бе определена като опит за отклоняване на общественото внимание и ход за печелене на време.

ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията.

Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

Източник: FrogNews