Начало FrogNews /на живо/ Ден 49: Данаил Кирилов хвърли оставка. Площадът непреклонен – а Борисов и Гешев?
0

/на живо/ Ден 49: Данаил Кирилов хвърли оставка. Площадът непреклонен – а Борисов и Гешев?

0

С всеки изминал ден продължава да се натрупва обществения гняв. Антиправителствените протести в страната не стихват вече 49 дни.

Днес от поста министър на правосъдието пожела да си тръгне Данаил Кирилов, заради подигравките по негов адрес, които се засилиха през последните няколко дни. Гражданите обаче са непреклонни – искат оставката на премиера Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Междувременно пък излезе и поредно парче от пъзела по скандала “Къщата в Барселона”. По този повод днес в 17 ч. граждани ще застанат под прозорците на испанското посолство в България. Той е под надслов “Къщата в Барселона – корупция в най-чистия й вид – искаме разследване и действия!”.

Това е поредният протест, който се провежда пред дипломатическа институция. Такива вече е имало пред посолството на Германия и САЩ. Демонстрации имаше и пред сградата на Европейската комисия, като основният мотив за спирката на протестиращите е отказът на Европа да реагира на случващото се у нас. Припомняме още, че преди няколко дни коалиционният партньор на Меркел в Германия – групата на Германската социалдемократическа партия, също излезе с официална позиция в подкрепа на протестиращите у нас.

Хронологията на днешните събития следим на живо.

Гореща остава обстановката не само в столицата, но и в цялата страна. Протестиращи излизат по улиците на няколко областни града. Основните им искания са за оставката на кабинета и на главния прокурор Иван Гешев.

Напрегнато бе в седмицата, в която от управляващите проведоха националната си конференция. По време на събитието в София Тех Парк се стигна до сблъсъци. Имаше насилие и над журналисти.

По време на конференцията премиерът Борисов заяви, че ще разговаря с коалиционните си партньори в лицето на ОП и ще предложи варианти. Сред тях е и правителството да изкара мандата си без Борисов. Ден по-късно обаче стана ясно, че подобен сценарий не стои на масата на коалицията.

Премиерът заяви, че управляващите ще поискат “рестарт” на държавата и заявиха, че ще стартират дебати за свикване на Велико народно събрание и конституционни промени. Идеята на кабинета бе определена като опит за отклоняване на общественото внимание и ход за печелене на време.

ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията.

Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

Източник: FrogNews