Начало FrogNews На живо: Ден 47. Прокуратурата се оприличи на Левски, а площада вика – Гешев, вън!
0

На живо: Ден 47. Прокуратурата се оприличи на Левски, а площада вика – Гешев, вън!

0

Напрегнато започна 47-мия протестен ден в страната. Днес провокатори събориха палатковия лагер пред ректората на Софийския университет, а всичко се случи и на фона на националната конференция на прокуратурата, която се проведе в Бояна. За сигурността на присъстващите бе впрегнат и сериозен полицейски ресурс, а междувременно в района пристигнаха и демонстранти. Младежката организация на ”Да, България” организира ”Масово посрещане на Гешев”.

Хронологията на днешния ден следим на живо.

Гореща остава обстановката не само в столицата, но и в цялата страна. Протестиращи излизат по улиците на няколко областни града. Основните им искания са за оставката на кабинета и на главния прокурор Иван Гешев.

Напрегнато бе в седмицата, в която от управляващите проведоха националната си конференция. По време на събитието в София Тех Парк се стигна до сблъсъци. Имаше насилие и над журналисти.

По време на конференцията премиерът Борисов заяви, че ще разговаря с коалиционните си партньори в лицето на ОП и ще предложи варианти. Сред тях е и правителството да изкара мандата си без Борисов. Ден по-късно обаче стана ясно, че подобен сценарий не стои на масата на коалицията.

Премиерът заяви, че управляващите ще поискат “рестарт” на държавата и заявиха, че ще стартират дебати за свикване на Велико народно събрание и конституционни промени. Идеята на кабинета бе определена като опит за отклоняване на общественото внимание и ход за печелене на време.

ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията.

Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

Протестите се разгоряха и на фона на нестихващи скандали във властта – припомняме за изтеклите скандални записи и снимки.

Източник: FrogNews